Esti aici
Prima pagina > Om si viata > DESPRE CUM „NE” JIGNIM PE NOI INSINE

DESPRE CUM „NE” JIGNIM PE NOI INSINE

” JIGNÍRE, jigniri, s. f. Acțiunea de a jigni și rezultatul ei; ofensă, insultă; (concr.) vorbă, faptă care jignește. – V. jigni.
Sursa: DEX ’09 (2009) | Adăugată de blaurb. | Semnalează o greșeală | ” sursa dexoline.ro”
Oare cand vom intelege noi ca indivizi ,noi ca si consumatori,noi ca si administratori,patroni ca o parere,chiar si negativa este un punct de vedere al unui posibil sau fost consumator,ca modul in care un alt om decat noi vede lucrurile pe care noi le cream,le conducem,ca , un punct de vedere, pe care ,aflandu-l ,ne face sa fim  mai castigati,si a avea o perspectiva mai larga,si, ca, strabatand toate astea putem vederea realiatatea din mai multe unghiuri,si,cel mai important, putem afla ce avem de imbunatatit pentru a atrage.
A jigni…de la o mamica care a jignit o batrana aparandu-si starea copilului,o batrana ce se dorea deranjata de plansul unui copil suferind intr-un autobuz,batrana ce o apostrofa pe mama ca cel mic nu e educat bine,pana la o „prietena” care „urecheaza” cativa consumatori pe un site public al unui local,pentru ca acestia si-au permis sa isi spuna opinia,si vezi doamne,opinia lor a „jignit”,doar pentru ca e diferita de a ei si nu aduce laude….
Ce inseamna jignirea?Pentru majoritatea oamenilor jignirea este un sentiment(ca si scarbele alea de calorii „care se ascund in dulap si fac rochiile mici de nu mai intram in ele”)perfid care ne gadila la nenea orgoliu,care ne trimite fluturasi de frica si de vinovatie pentru ca am aflat alt adevar,alta realitate,pentru ca cineva a indraznit sa ne zguduie confortul propriului adevar limitat,construit cu atata sarg.
Ne simtim jigniti ca unii au alta parere.Asta inseamna ca suntem siguri si fixati ca parerea noastra este singura si doar cei cu pareri similare sunt de respectat ,restul sunt niste „scarbe mici ca si caloriile”:))).
Ne simtim jigniti pentru ca asteptam sa fim validati de cei din exterior,de la mama,tata,sef,colegi,prietenii de pe FB(vai,asta este suuuper important,nu:))si chiar straini….Asteptam aprobarea lor,asteptam sa ne spuna”da,sunt de acord cu tine”; „parerea ta e cea buna”; „ai dreptate”….ce ne mai plac laudele,la fel ca si shaorma…De ce avem nevoie de validare,de aprobare?Unii pentru eticheta sociala,pentru ca nu cunoscc esenta si eticheta este cea mai impoartanta,nu continutul,astfel pentru ei validarea se face prin laude,si nu au sansa/nesansa de a vedea prorpiile puncte slabe,altii din frica de a iesi din multime,de a fi altcumva,de a-si sustine punctul de vedere,altii din frica de a se redescoperii,din frica de a afla ca lucrurile cu care au fost „programati”: „gura lumii”;apartenenta la turma,mediocritatea, „vina”=santaj emotional si psihic,nu corespund,de fapt cu ceea ce sunt ei in interior..si o astfel de lupta este grea si dureroasa….
A jigni nu inseamna ca tu sa spui adevarul,intr-un limbaj decent iar celuilalt nu ii convine,ca,vezi, Doamne,l-ai dat jos de pe piedestalul orgoliului .
A jigni nu inseamna ca sa iti susti parerea si adevarul vazut de tine.
Problema este a celui care se simte jignit!
Problema lui de acceptare a adevarului,a altei realitati…ca sa intelegi mai bine…”doar noi existam in Univers”, altul „mai,dar sunt si OZN,deci si alte forme de viata,extraterestre…” „ma jignesti,cum sa spui asa ceva”…sau exemplul cu omul din pestera care isi vede umbra si se sperie,pentru ca aceea era singura lui realitate..na,asta din urma,sarmanul nu a apucat sa se simta jignit de propria umbra:))
CUM NE JIGNIM PE NOI INSINE?
Ne jignim neacceptand ca putem evolua,ramanand fixati la „dreptatea noastra”,tratand cu aroganta si ironie parerea altora.ne jignim cand NU luam atitudine la lucrurile,serviciile,produsele care nu corespund cu descrierea.Ne jugnim sinele cand una spunem si alta face sau alta gandim,ne jignim sinele cand nu avem curanj sa fim NOI,noi,cei autentici,verticali,de neclintit .Ne jignim sinele pentru ca ramanem undeva in mediocritate,in mimicie,in neantul neuronilor,in falsitate,in masti si ne pierdem sinele……Noi avem datoria fata de noi sa evoluam,sa cunoastem,sa ne respectam!
Asadar jignirile,dragii mei nu isi au locul cand tu,ca si consumator iti spui parerea buna sau proasta sau cand faci un review despre un local sau un produs….Partea a doua este , daca reactia celor in masura sa apere imaginea produsului/localului este una in care arata macar ca pentru ei conteaza parerea ta.Daca se simt „jigniti”..cred ca mai au muuuulte de invatat….cred ca se „jignesc” singuri,…..si asta inseamna ca noi,consumatorii care ne sustinem parerea si vrem ceva mai bun suntem asa,….niste fraieri care dam bani,niste insignifianti..sa ma exprim elegant….

Avem datoria de a ne autoeduca si de a ne educa copiii in spiritul propriei „antijigniri” in spiritul respectului de sine,in spiritul omului care ia atitudine si nu a romanului „clasic” care nu e multumim si bombane pe la spate.Respectul il obtinem doar daca ne spunem parerea,fara frica,fara parere de rau ,fara a ne intreba”vai,oare am jignit?”; „vai,oare cum se simte acum omul ala?”; „vai,ce va spune x despre mine ca eu cred altceva?”…
NU TE JIGNI PE TINE,CI RESPECTA-TE SUFICIENT INCAT SA INTELEGI CA JIGNIREA ROMANEASCA ESTE ..DESEORI LIPSA DE „PUPINCURISM”!!!

Share Button
Anca
Formator si specialist Comunicare si Relatii Publice. Daca si tu simti ca exista altceva dincolo de cuvinte, inseamna ca deja stii ca modul in care vibrezi interior este primul si cel mai important canal de comunicare nu numai interumana, dar si cu Universul. Cum ajungi al tine, cel autentic?Cum de vorbim , dar nu ne intelegem cu copiii nostri?De ce echipa noastra nu mai este motivata sa munceasca? Cursuri de comunicare bazate pe emotii.
http://www.ancaradubasarab.ro

Lasă un răspuns

Top