Esti aici
Prima pagina > Recenzii > Papa bun in Timisoara > Magazinul Arabesc de pe Strada Lidia nr 98

Magazinul Arabesc de pe Strada Lidia nr 98

In periplul schimbarii mele din 2012 in ce priveste alimentatia si o viata activa, am descoperit retetele arabesti si produsele orientale pe care le pot folosi cu mare usurinta in bucatarie.

Ma incanta preparatele orientale, deoarece se gatesc cu muuult mai putine „artificii de grasimi” decat cele romanesti.Majoritatea mancarurilor lor sunt mult mai sanatose, iar ficatul meu, deja obisnuit cu alt stil de alimentatie nu mai este prieten bun cu prajelile,mezelurile sau preparatele mai putin naturale.

Acum doi ani, cautand carne proaspata de vita, un fost coleg de facultate de origine araba imi recomanda pe Facebook, un magazin mic „macelarie arabeasca” pe strada Lidia. Din curiozitate si nevoie am poposit acolo.La inceput am cumparat carne de vita, bulgur si sirop de rodie.

Astfel s-a deschis  pentru mine initierea in gatirea  preparatelor arabesti sanatoase, delicioase si rapide.

Am inceput cu „bulgurul” un produs versatil care poate fi si materia principala a unei salate, dar si a unui pilaf.Bulgurul este defapt din familia minunatelor si auritelor boabe de grau, fiind o varianta macinata mare sau mic.Prepararea lui se face fie prin fierbere sau, fara foc, doar lasat la muiat in apa, el umflandu-se si marindu-si volumul.

Binecunoscuta salata TABBOULEH pe care o regasiti in absolut orice local oriental se face extrem de usor acasa: pui la muiat bulgurul, toci muuult patrunjel-frunze proaspete, rosii, ceapa, rodii-daca nu sunt,macar sirop de rodii- si suc de lamaie. Eu mai pun si putin usturoi. Este un deliciu salata si o poti manca goala sau cu lipie.

Tot cu bulgur poti prepara pilaf in combinatie cu legume sau carne, gatindu-l la fel ca si orezul.

Printre beneficiile aduse organismului de catre bulgur sunt continutul de fier, magneziu si vitamina B.Bulgurul asigura si o digestie rapida si previne constipatia.

Alt produs interesant FOUL- pe care il vedeti si in imaginea din clip, niste boabe mari, rotunde care ne duc cu gandul la  bobul vrajit din „Jack si vrejul de fasole”,  poate fi un preparat delicios. Il puteti lasa la muiat mai multe ore(mai multe insemnand chiar si de la 6 in sus), ideal de pe o zi pe alta, apoi il fierbeti aprox doua ore si dupa il curatati de coaja.Boabele se scurg de apa, se pun intr-un castron, se piseaza usutroi, adaugati ulei de masline, patrunjel tocat si rosii bucatele. Ideal de servit cu muraturi.
BAMELE la conserva am aflat ca pot fi gatite si servite alaturi de carne, eu inca nu am gatit, dar vara aceasta voi incerca si acest produs.

Condimentele numeroase ce se aflau pe raft mi-au trezit mereu interesul si mi-am propus sa vizitez inca odata magazinul cu scopul de a afla si filma pentru fiecare in parte la ce se pot utiliza.Cred ca asta ar fi util si multor altor doamne interesate de aceste preparate.

La raionul carne gasim doar carne de vita, dupa cum stiti, religia musulmana interzice consumul de carne de porc, ceea ce pentru sanatate este un plus, carnea de vita avand mult mai putine grasimi decat cea de porc. O noutate pentru mine  au fost carnaciorii din carne de vita pe care i-am cumparat, preparat si gustat in aceeasi zi. Concluzia papilelor mele gustative: delicios,mai vrem. Nu se compara cu cei de porc, nici pe departe grasimea si gustul greoi al acelora, ci pur si simplu, savoarea carnii de vita.

Revenind la carne subliniez si in text, la fel ca si in video ca acest magazin este furnizorul meu de carne de vita. Este singurul loc unde cumpar cu drag si de fiecare data carnea este proaspata, savuroasa, delicioasa.

Am mai probat si recomand cu incredere maslinele turcesti si orezul basmanti, siropul de rodie pe care il folosesc la salate, dar si la friptura si otetul de curmale.

La capitolul dulce am achizitionat astazi curmale, dar la insistenta domnului care m-a convins sa degust.Surpriza a fost ca aceste curmale la cutie nu sunt nici pe departe atat de dulci ca si cele din comert, nu au acea dulceata agresiva si puternica care te face dupa 2-3 curmale sa pui pachetul deoparte si sa uiti de el. Curmalele la cutie sunt intre uscate si proaspete, avand un gust foarte fin si placut al fructului adevarat. M-a convins si am cumparat o cutie de 600 gr la 13 ron.

Desi nu am niciodata suficient timp sa stau mai mult la povesti, domnul de origine araba, patronul magazinului, mereu imi raspunde la intrebarile mele legate de modul de folosire al preparatelor sau condimentelor. Dar…la cate de multe retele sunt..sigur este necesar un capitol separat doar pentru asta.

Va invit sa vizionati filmul si sa cumparati cu incredere produse si nu in ultimul rand, de cate ori intrati in magazin sa ii cereti sfaturi despre prepararea lor.

 

Share Button
Anca
Sunt un om. Sunt o femeie. Sunt o sotie. Sunt o mama. Sunt o artista. Am inceput sa exist abia acum, la 35 de ani, sa fiu constienta de mine,de trairile mele,de ce imi doresc, de ceea ce pot. Sunt o forta nemarginita in a face ceea ce imi doresc si ce imi place. Sunt un val puternic care sare peste pietre sau le rodeaza pe cele brute care ii stau in cale. Sunt un vulcan cu pasiune pentru viata si frumos.
http://www.ancaradubasarab.ro

2 thoughts on “Magazinul Arabesc de pe Strada Lidia nr 98

Lasă un răspuns

Top