Esti aici
Prima pagina > Om si viata > TU CUM REACTIONEZI LA SCHIMBARE ?inteligenta emotionala

TU CUM REACTIONEZI LA SCHIMBARE ?inteligenta emotionala

Tu cum reactionezi la schimbare?
Cu totii avem cel putin doua variante:

1.sa plangem trecutul si sa gasim vinovati

2. sa imbratisam schimbarea cautand lucrurile bune din ea.

Care sunt elemenetele care ne pun piedici in adaptarea la schimbare :

PUTEREA OBISNUINTEI este cea care ne trage mereu inapoi.

Cum contracaram puterea obisnuintei? Putem gandi logic ca viata de pana acum traita in siguranta, cu lucruri fixe si stiute a avut totusi si mici devieri de la linie, devieri la care ne-am adaptat intr-un fel sau altul.Capacitatea de adaptare este naturala fiintelor umane, gradul ei depinde in functie de maturitatea fiecaruia dintre noi.Dar, partea buna este ca obisnuinta isi poate avea locul in absolut orice schimbare de plan.Un obicei nou poate fi implementat prin repetitie.La fel si gandurile pozitive.Daca ne proiectam un target de reusita si adaptare ne putem exersa inclusiv modul de gandire zilnic repetandu-ne  fraze care ne induc reusita si vor determina creierul nostru sa gandeasca spre aceasta traiectorie. De exemplu ” pot si voi reusi”; „am toate motivele sa reusesc”; „merit ceva mai bun”…

Si cel mai simplu este sa punem pe o hartie avantajele si dezavantajele a ceea ce traim acum si avantajele si dezavantajele a ce am putea trai daca actionam pentru o schimbare.

FRICA DE NOU pentru ca nu stim ce ne asteapta, nu exista un plan sigur si prestabilit.

Frica de nou este atat de normala…ADRENALINA…insa este pentru unii hrana vie! Adrenalina este pana la urma cea care ne da acel gust savuros al necunoscutului, al sariturii in gol si revenirii cu picioarele pe pamant.

Partea cea mai frumoasa dupa ce ne constientizam frica de nou este ca poti savura fiecare clipa asa cum este, fara sa te mai temi ca va veni ceva ce nu cunosti.Ia fiecare picatura cu gustul ei.

Partea ce mai grea este sa iti educi gandurile spre a iti proiecta drumuri frumoase, solutii pozitive pe care sa le atragi…este greu la inceput, dupa care devine natural.

RISCURI NECUNOSCUTE in orice schimbare exista riscuri, ca de altfel in orice fila a vietii noastre.Cu cat ne gandim mai mult la ele, cu atat riscurile se transforma din niste mici monstrid e sub pat in adevarati zombii care ne bantuie zi de zi si clipa de clipa.

Si deja devenita un cliseu, afirmatia „nu risti, nu castigi” isi pastreaza mesajul indiferent de om si de situatie.

Sunt atat de multe aspecte ale vietii care se schimba in aceasta epoca a vitezei, incat uneori nici nu realizam cat de rapid mintea noastra gaseste solutii si ne ajuta sa ne adaptam.

Cel mai interesant este ca dupa producerea schimbarii si adaptare, privind in urma lucrurile realizam ca le-am dat o intensitatea mult prea mare, ca am consumat mult prea multa energie nu cautand solutii, ci traind in trecut, tragand de el, si refuzand sa mergem mai departe.

Orice situatie noua este o provocare pentru noi in puterea de adaptare gasirea de solutii si capacitatea de a gestiona emotiile izvorate dintr-un sistem de gandire vechi si care ne-ar putea trage inapoi.
Oricat de grele sunt schimbarile exista mereu, cel putin doua solutii.
Gradul de adaptabilitate la schimbare defineste intr-o masura si nivelul Inteligentei Emotionale…pragul maturitatii noastre.

Inteligenta emotionala nu este egala in proportie cu Inteligenta uzuala,cunoscuta de toata lumea.

Exista numerosi oameni care poseda o inteligenta nativa extraordinara, dar care fac cu greu fata adaptarii,gestionarii emotiilor si constientizarii lor si definirea cauzei producerii acestora.

„Dar de ce eu?”; „dar de ce mie?” ; ” as fi vrut sa…”….chiar crezi ca te ajuta aceste drumuri serpuite din Valea Plangerii?

Cum ar fi daca le-ai inlocui cu ” de ce nu eu?”; „de ce nu mie?”; „voi face” ” voi avea”….

Toate se intampla cu un scop…..eu m-am convins de acest lucru….
Tu cum reactionezi la schimbare?

 

Share Button
Anca
Formator si specialist Comunicare si Relatii Publice. Daca si tu simti ca exista altceva dincolo de cuvinte, inseamna ca deja stii ca modul in care vibrezi interior este primul si cel mai important canal de comunicare nu numai interumana, dar si cu Universul. Cum ajungi al tine, cel autentic?Cum de vorbim , dar nu ne intelegem cu copiii nostri?De ce echipa noastra nu mai este motivata sa munceasca? Cursuri de comunicare bazate pe emotii.
http://www.ancaradubasarab.ro

Lasă un răspuns

Top