Esti aici

Valoare ,pret si bani

value-for-money-orange-iconFie ca predai economie sau nu, fie ca esti parinte sau nu, te-ai lovit macar odata de intrebarea ” ce valoare are acest lucru pentru mine?”
Astazi am vorbit  cu elevii clasei a X-a despre valoarea pe care o dam banilor prin modul in care ii cheltuim, ce cumparam, de la cine, ce poveste sta in spatele produselor pe care le cumparam, cum ridicam valoare unor servicii sau produse prin banii nostri si actiunea de a alege sa le cumparam, daca dam valoare negativa sau pozitiva banilor.De ce alegem sa cumparam legume din supermarket in loc sa cumparam din piata libera, de la producatrii locali, si cum investim astfel sau nu valoarea in corpul, respectiv sanatatea noastra.
Cum dam valoare sectoarelor din viata noastra, caci, dincolo de cifra reprezentata de bani exista o valoare.Pentru fiecare dintre noi 10 ron pot avea alta valoare: o pereche de cercei, o cafea, un bilet la teatru, o carte sau mancare pentru cei dragi.Cum ,cine, de ce ne face sa dam anumite valori vanilor?
Au oare banii valoare morala?
Cat costa egoul nostru care ne cere satisfacerea unor nevoi de lux si cum spirjina acest ego cresterea cifrei de afaceri ale unor anumite firme?

Daca te uiti pe Piramida lui Maslow sa vezi la ce nivel de dezvoltare esti si unde primeaza nevoile tale, respectiv pe ce cheluiesti mai mult : daca prestigiul si imaginea sunt valorile dominante ale nivelului de dezvolatre, vei chelui in mod logic pentru imbracaminte, gadgeturi ca sa iti ofere acea multumire a orgoliului.Si atunci te intrebi oare ” cat costa orgoliul meu?” dar oare toate astea te fac fericit cua devarat?Am extrapolat si discutand cu elevii in cadrul unui exercitiu practic am ajuns sa vorbim daca fericirea vine din exterior sau din interior.Adica ma fac fericit lucrurile pe care le detin si evendezvoltare personala, cursuri timisoara, cursuri dezvoltare personala, specialist relatii publice, campanii de relatii publice, alimentatie sanatoasa, cum sa slabesti, program de slabit, evenimente timisoara, seminarii dezvoltare personalaimentele exterioare mie si independente de mine sau fericirea este data de modul in care eu eprcep lumea, de nivelul meu de asumare si autocunoastere si acceptare?
Ce valoare punem pe sanatate, spiritualitate, fericire, hobby, familie, educatie?
Iti propun si tie un exercitiu simplu: In tabeluld e mai jos ai doar cateva sectoare ale vietii tale.Tabelule ste conceput pentru discutii cu tineri peste 15 ani.Ce vom face?Avem o valoare de 50 pe care va trebui sa o impartim la sectoarele din tabel, in functie de cat consideram ca valoreaza ele pentru noi in acest moment.Dupa ce am completat putem argumenta si dicuta cu ceilalti.Veti afla lucruri deosebit de interesante, cum ar fi interdependenta dintre anumite sectoare.Spor!

SANATATE
FERICIRE
HOBBY
SPIRITUALITATE
FAMILIE
EDUCATIE
Share Button
Anca
Formator si specialist Comunicare si Relatii Publice. Daca si tu simti ca exista altceva dincolo de cuvinte, inseamna ca deja stii ca modul in care vibrezi interior este primul si cel mai important canal de comunicare nu numai interumana, dar si cu Universul. Cum ajungi al tine, cel autentic?Cum de vorbim , dar nu ne intelegem cu copiii nostri?De ce echipa noastra nu mai este motivata sa munceasca? Cursuri de comunicare bazate pe emotii.
http://www.ancaradubasarab.ro

Lasă un răspuns

Top