Esti aici
Prima pagina > Om si viata > Copiii rad de mine la scoala daca mananc sanatos

Copiii rad de mine la scoala daca mananc sanatos

„Eu nu mai imi iau mancare sanatoasa la scoala, tanti, ca rad copiii de mine”
„De ce ?”
„Pentru ca fac misto daca mananc altceva decat ei, si…stiti ce nasol este sa faca misto de tine, ca treaba asta nu este doar pentru o zi, ci este tot anul.Si rad de tine si nu ai ce sa le faci.”
„Dar ai incercat sa fii indiferenta, sa arati ca nu iti pasa , caci e alegerea ta sa mananci sanatos”.
„Nu pot, doamna ca ma doare, ma doare in inima si mi-e greu ca ma jignesc si nu se opresc doar la misto, si ma mai fac si proasta si eu sunt mai sensibila.Si i-am spus si la doamna diriginta, dar degeaba, doamna, copiii sunt rai.Si este si mai rau daca spui, ca apoi fac si mai multi misto de tine ca esti slab.”
„Stiti mie imi mai place si sa desenez.”
„Nu esti slaba, esti doar un spirit de artist. „
„Dar de unde stiti ?”
„Pai daca iti place sa desenezi si dupa cum povestesti, simti altcumva, altcumva decat restul.”
Timp de 15 minute am cunoscut o domnisoara de 12 ani care, vazandu-ma ca mananc pe aceeasi banca cu ea a intrat cu mine in vorba.
Mi-a spus pofta buna, eu i-au urat „la fel” si apoi a inceput conversatia relatata mai sus.
NU este o poveste dintr-o carte, este ceea ce fetita de 12 ani mi-a povestit.Si este doar o parte.
In final mi-a spus ca mananca sandwichuri, dar doar cu carne de pui sanataosa, ca ea stie ca cea din magazin nu e buna, ca:” buna este carnea aia de pui, pui cum imi taia bunica, ca eu il piguleam de pene cu bunica”.
Inainte sa plec am facut cunostinta. Dupa ce am discutat cum ar putea sa contracareze si diminueze „mistourile” colegilor ei am simtit sa ii spun ca oamenii nu sunt mereu cum vrem noi si ca toate umilintele, jignirile de care avem parte ne pregatesc pentru viata, sa fim puternici si sa invatam cine suntem pe interior.Si despre cei care umilesc sa ne gandim ca fac asta pentru ca si ei sufera, iar noi daca ne lasam afectati le oferim ocazia sa se alimenteze cu puterea noastra.
Si cu un zambet trist mi-a spus”Stiu doamna ca si ei sufera, ca eu vorbesc mult cu mama si mama imi povesteste, ca stiu ca poate ei acasa nu au parte de atentie si de aia fac asta, doamna, dar doare”.
Am plecat, pentru ca timpul ma presa, dar am ramas cu intrebarea ” de ce tot mai multa furie,umilinta, sete de razbunare in jur ,nu numai la copii, ci si la cei mari ?”
Daca sa mananci sanatos la scoala a devenit un motiv de umilinta, pericolul care ne paste este ca maine, daca un copil va gandi singur sa fie exclus definitiv?
Daca sa ai niste valori pentru care sa iti susti parerea a devenit un motiv sa fi privit ca un „ciudat” -si aici ma refer indeosebi la cei mari, caci se intampla si in orice mediu de lucru?
Daca sa fi corect si sa vrei sa schimbi ceva in bine a devenit doar o eticheta „ba, esti fraier” intr-o lume in care premiile vietii se dau pentru cat de mult poti fenta pe altii,legea,moralul ?
Cu totii avem pietre aruncate in altii sau in noi, cu totii ne-am impiedicat si am gresit, dar diferenta o face faptul ca putem invata cum sa pasim incat sa nu mai dam in gropi.
Si nu, nu va las sa spuneti ca asta este si nu se poate face nimic, caci nimicul nu este ceva ce sa lasam in urma atata timp cat avem datoria de a fi OAMENI!
Poate ca ar fi cazul sa nu lasam negura peste minte si suflet si sa facem lumina!
Share Button
Anca
Formator si specialist Comunicare si Relatii Publice. Daca si tu simti ca exista altceva dincolo de cuvinte, inseamna ca deja stii ca modul in care vibrezi interior este primul si cel mai important canal de comunicare nu numai interumana, dar si cu Universul. Cum ajungi al tine, cel autentic?Cum de vorbim , dar nu ne intelegem cu copiii nostri?De ce echipa noastra nu mai este motivata sa munceasca? Cursuri de comunicare bazate pe emotii.
http://www.ancaradubasarab.ro

Lasă un răspuns

Top